Lectura

 Cred ca lectura a fost prima dragoste pentru multi.Primul refugiu, primul prieten, prima dragoste, cartea nu a tradat pe nimeni, dimpotriva, de-a lungul timpului devine mai de pretuit , mai de suflet, mai de ajutor.

Sunt carti pentru toate nevoile nostre, sunt carti pe toate gusturile noastre. Si ceea ce e frumos o carte se „descopera’ altfel si altfel citita la alta varsta. O intelegem in alt mod, invatam alte si alte lucruri, ne face trimitere la alte carti care o completeaza si o sustin. O carte pentru suflet e ca frunzele pentru un copac: il invesmanteaza frumos, il apara de frig si ploaie, il ascunde de nori negri, ii da falnicie, il personalizeaza, ii ascunde imperfectiunea ramurilor – daca exista! – cartea e „clorofila sufletului”, e umbrela aparatoare  de ploi, e umbra pentru momentele caniculare.

Cartea creaza dependenta, odata ce ai inceput sa creezi o legatura cu ea, dar e un viciu frumos.

Sunt carti si carti, scrise de oameni si oameni… dar timpul nostru e prea pretios ca sa-l irosim citind carti care nu ne imbogatesc in niciun fel.O viata sa ai numai pentru citit si nu ai reusi sa citesti cartile exceptionale, asadar de ce sa pierzi vremea cu ce nu trebuie…

 Odata inceputa prietenia cu lectura, cartile  bune vin la tine ca un magnet, parca te cauta, auzi de ele in jur , la prieteni, in mas-media, le primesti cadou, iti sar in ochi la biblioteca sau la librarie, parca ar avea un limbaj al lor care te imbie cu ceva de genul:”vreau si eu sa ma citesti”!

Prietenia aceasta e cea mai darnica: te imbogateste pe toate planurile, iti poti largi orizontul, cercul de prieteni, abilitatile, dai mana apoi cu alti prieteni de-ai cartii: cultura, intelepciunea, cunoasterea…

Nu ai timp de plictiseala, de cautare de jocuri inutile si de activitati risipitoare de energie!

Incepi cu un gen literar si descoperi altul si altul, incepi cu un autor si vin altii, mai interesanti, mai profunzi, cauti o tema si aceasta te trimite spre alte cautari, alte intrebari.

Bibliotecile personale valoroase se construiesc in cateva generatii.Nu e vorba numai de resursele financiare, e vorba si de intelepciunea care vine cu varsta in viata cititorului.Asa cum marii degustatori de vinuri au acasa in mod sigur totdeauna un vin de calitate, asa un nepot care are in biblioteca sa carti de trei generatii va avea doar carti de calitate si va porni in lecturile sale de la un alt nivel. Mare bucurie sa ai un bunic care a iubit cartile, dar e o adevarata fericire pentru bunic atunci cand vede ca nepotii sai impartasesc aceeasi dragoste pentru carte.

2 gânduri despre „Lectura”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s