Raspunsuri evazive


“Cuvintele sunt precum frunzele. Acolo unde ele abundă, arareori mai găsești și roade împrejur.” – Alexander Pope

Simplu: da/nu. Fara poate, ma gandesc, dar, numai daca, insa, depinde de …

Relatiile dintre noi ar fi mai frumoase daca am incerca sa fim deschisi si hotarati. Cum ar fi viata daca am avea doar aceste doua posibilitati de raspuns? Da. Nu. Un da hotarat nu are nevoie de sustinere. Pur si simplu vrei, esti de acord, iti place, agreezi ideea. Un nu decis nu are nevoie de argumente, de sustineri, minciuni conventionale. Un da cu privirea luminoasa, frumoasa, de parca ar scrie cu litere mari, albe, in ochii tai. Un nu spus cu o voce convingatoare opreste interlocutorul sa mai insiste pentru ca a citit pana in sufletul tau raspunsul.

Da, nu –  nu inseamna neaparat bine, neaparat rau.

Sunt situatii si bune/pozitive si rele/negative pentru fiecare.

Important e ca ele sa se asocieze cu gandul curat, cu atitudinea cinstita in fata unei situatii, a unui fapt, a unei relatii.

Da si/sau nu, spuse corect, atunci cand e nevoie, fara sa incarce constiinta, sa murdareasca sufletul.

Da si/sau nu, sustinatoare ale convingerilor noastre, ale principiilor noastre, ale sperantelor si deciziilor noastre.

Cand esti intrebat daca vrei sa fii sanatos, sa fii fericit,  sigur vei raspunde un hotarat da.

Cand ti se va propune o alianta sau o alegere  care nu este in acord cu principiile tale  sigur vei spune un nu clar, fara urma de interpretare.

Atunci, de ce in restul situatiilor sa sovaim, sa poleim cuvintele, sa alunecam in  scuze politicoase?! Daca cineva te cunoaste si te pretuieste va aprecia raspunsul simplu de la tine si nu se va supara.

Daca alesii nostri ar trebui sa raspunda cu da si nu la ce au promis ca fac si ce au reusit sa faca, probabil ca nu ar mai avea curaj sa indrazneasca sa ocupe locul din frunte si a doua oara. Macar din rusine, daca nu din constiinta, pentru ca rezultatele la un astfel de test vorbesc de la sine.

Putem lua viata ca un test grila, avand doar aceste doua raspunsuri. Aplicandu-l in alegerile noastre de zi cu zi vom vedea ca ne imbogateste cu timp, cu energie, cu prieteni adevarati, cu relatii frumoase. Aplicandu-l cu noi  ne vom cunoaste mai bine, ne vom creste nivelul de constienta, ne vom economisi timpul pentru lucruri cu adevarat importante, ne vom conserva starea de sanatate pentru ca nu vor fi discordante interioare.

Da sau nu – sa fie in consens cu ceea ce simti, ceea ce crezi, ceea ce doresti, ceea ce esti!

cartepedia.ro

9 gânduri despre „Raspunsuri evazive”

  1. Felicitări!E psihologică abordarea ta, dar nu chiar să nu mai existe nimic între da si nu?totusi câteodată, dacă perechea ta ţine la tine, trebuie să spună poate.Pentu că acet :poate dă speranţă salvatoare şi de ce să fim drastici?Cuplu e iubire, romantism, sinceritate..dar nu pâna la sânge.Deci de ce doar da şi nu?

    Apreciat de 1 persoană

      1. Da Ana…dar să-mi argumentez afirmaţia că trebuie să existe şi eyitarea de a răspunde concret şi eu m-am gândit la viaţă, de exemplu unu din voi 2 e foarte bolnav si asta stie numai cel sanatos.Tu vrei să-ţi spună în faţă, da mori?

        Apreciază

  2. Ai atât de multă dreptate, pentru că lumea ar fi altfel dacă ar exista curajul de a spune da și nu atunci când simți să o faci și indiferent cu cine interacționezi, pentru că acest lucru înseamnă să fii mai întâi onest cu tine însuți și apoi cu ceilalți. În opinia mea, răspunsuri evazive înseamnă frică față de cei cu care interacționezi, frică față de felul în care vor reacționa la răspunsul tău.
    Superb articol! Felicitări!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu