Risipind, ne risipim!

Recunosc, am aflat de putin timp despre  acest documentar, din unul dintre blogurile pe care le urmaresc. (multumesc!). Era in mintea mea oricum o idee “impotriva risipei”,  dar nu conturata in acest fel! Traind modest, nu constientizezi la ce nivel poate ajunge risipa.

 Da, este o scara valorica a unei societati. Cu cat oamenii traiesc mai bine, cu atat risipesc mai mult!

Fiecare dintre noi (sau, ma rog, aproape fiecare!) munceste ca sa-si castige cativa banuti. Cu banutii castigati  multi, putini isi plateste datoriile si „traieste”.  Adica isi asigura necesitatile de zi cu zi. „Necesitatile” acestea sunt diferite. In functie de banii intrati in „pusculita”, in functie de gandirea si placerile fiecaruia. Unii isi transforma lipsa de iubire in “acumulare de bunuri”, indiferent ca-i sunt sau nu neaparat necesare. Unii isi aloca un “timp de shopping” ca un fel de “calmant”, de iesire din “cotlonul” intunecat al problemelor personale sau profesionale! Unii isi dezvolta relatii de amicitie/ prietenie „impartasind” acest viciu, care in timp chiar poate deveni o dependenta distrugatoare. Nu prea vezi pericolele din spatele acestei activitati. Pare atat de nevinovata!

Daca am face o pauza inaintea fiecarei „partide de shopping” intrebandu-ne daca nu avem ceva mai bun de facut, daca am face o pauza inaintea fiecarei achizitii intrebandu-ne daca chiar avem nevoie de “asta” , probabil vom fi mai castigati din multe puncte de vedere.

In primul rand am face o economie de timp, folosindu-l in scopuri mai elevate. In al doilea rand am face o economie de bani, gasindu-le o intrebuintare mai folositoare noua sau celor dragi noua! Si …ceea ce abia acum am inteles, ne-am „economisi” pe noi! Da, am face economie de energia noastra, de munca noastra, de puterile noastre! Am castiga un timp, resurse de putere si energie pentru sufletul nostru, pentru mintea noastra! E un transfer „bancar” extrem de important. Pur si simplu ne-am autoalimenta singuri bateriile, redirectionand cheltuiala de timp, energie , bani!

E atat de simplu, insa recunosc, nu m-am gandit ca de fapt fiecare lucru pe care-l achizitionam  are inmagazinat in el banutii munciti de noi, implicand timpul din viata noastra si implicit energia noastra! Cu cat risipim mai mult, cu atat pierdem  fara rost ore pretioase din viata noastra , pierdem acea energie creatoare capabila sa faca lucruri  mai frumoase si mai utile evolutiei noastre.

Am vazut prima data risipa ca pe un „lest” care ne afunda, ducandu-ne in noianul cheltuielii inconstiente a fortelor noastre. Am vazut prima data risipa ca pe un „drog” ce te ademeneste intai pentru ca apoi sa devii dependent de ea.

Atunci nu ne ramane decat sa dam pret timpului nostru, vietii noastre, energiei si puterii creatoare din noi, „risipind” constient fiecare „valuta” a fiinte noastre!

Daca vrem sa cheltuim, sa risipim in ceva ce da valoare fiintei si sufletului nostru, sa cheltuim in iubire neconditionata sau in alte sentimente inaltatoare. In acest fel risipa materiala s-ar transforma intr-o risipa creativa, transfiguratoare!

7 gânduri despre „Risipind, ne risipim!”

 1. Ma întreb daca iubirea neconditionata fara prejudecati, dezinteresata, dusa la extremele sacrificiului propriului sine, în favoarea semenilor nostri, mai exista vizibila, perceptibila undeva pe Terra ?
  Daca totusi exista, nu cumva raportul dintre aceasta si ura nemotivata, neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati, fata de semeni, înclina balanta echilibrului mondial spre extremele dezastruoase ale celei din urma ?…
  Raspunsul se afla în Cartea Cartilor si este atât de evident vizibil în America de Nord, în statele superdezvoltate Occidentale si Europa unde,(în mod firesc) se refugiaza cei din fostele colonii framântate de conflicte politico-religiose si economice, provocând panica celor din vârful sistemului mondial nedrept si injust, incapabili sa mentina un echilibru stabil si PACEA durabila, decât prin amenintari, interventii militare si sacrificii umane…
  La multi ani cu pace si liniste în Suflet, draga Ana May !

  Apreciat de 2 persoane

  1. Știm bine ca „armata” celor care iubesc sincer, curat și necondiționat este foarte mica, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Și un om frumos e ca un „Făt-Frumos”, în jurul lui e lumina și binecuvântare, sa speram deci în victoria binelui!

   Apreciază

   1. Tocmai din aceasta speranța s-a născut „Nevoie de noi”. Poate în timp se va mari numărul celor care aleg sa trăiască în lumina!
    Poate se reaseaza scara valorilor și principiile își recâștiga locul…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s