Mister

Ieri, fiind sambata, din seria sambetelor postului, inainte de a merge la munca am fost la biserica, sa las cate ceva bun pentru dragii nostri plecati dintre noi. Era in jur de ora opt dimineata, deja lumea era acolo, in curtea bisericii. Vazusem lucrul acesta si sambetele trecute, dar nu apreciasem asa tare evenimentul. Parca era ca o intalnire cu cei dragi plecati, si venisera sa-i intampine cu toate bunatatile gastronomice.

Placintele, colacei, covrigei, prajituri, fructe de toate felurile, tartine, gustari….toate astea plus sticle cu suc, cu vin, toate tronau pe mesele imbelsugate…cred ca asa, ca marime obisnuita vreo douazeci de mese! Cosuri, platouri, farfurii, inghesuite, sugerand bunastare si deschidere in a darui cu toata inima si din toata inima celor dragi!

Am ramas uimita, la alta biserica, unde mergeam alta data, o parohie dintr-un cartier instarit…erau maxim doua mese cu aceste ofrande! Aici, intr-un cartier obisnuit, lumea parca toata se hotarase sa lase toate preocuparile deoparte si sa participe la slujba de pomenire a mortilor!

Ma uitam in jur si nu puteam sa-mi retin admiratia! Multi dintre ei, pensionari, cu pensii nemultumitoare, dar cu inima deschisa, dispusi sa imparta generos din putinul lor!

Multi probabil, renuntasera la nevoile lor pentru a putea face aceste ofrande atat de imbelsugate si cu un continut atat de imbietor!

…Cred ca numai in ortodoxie este acest obicei…frumos, demn de admiratie!

Si e un mister ca ori de cate ori am fost la astfel de mese/ evenimente, desi mancasem parca mi-era foame, desi nu credeam sa ma imbie ceva de pe masa, cand gustam simteam o bucurie deosebita!

E un mister cum sufletele se hranesc prin intermediul altor oameni!

E un mister cum sufletele celor ramasi se deschid in daruire, infloresc precum florile primaverii, afisand si traind cu generozitate, noblete, daruire, respect pentru generatiile lor trecute, plecate, spre alte taramuri!

9 gânduri despre „Mister”

 1. Cultura, ceremoniile si traditiile religioase (indiferent de cult) au fost dintotdeauna, liantul unitatii si fraternitatii, care a mentinut poporul român omogen si indestructibil ca natiune dealungul istoriei lui însângerate de lacomia celor puternici, însa tocmai aceasta sublima, unica si paradoxala iubire neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati a propovaduit-o Fiul omului, Hristosul lui Dumnezeu, omorât în trup dar înviat în Duh, iar acest Duh Sfânt, uneste sufletele tuturor românilor autentici, oriunde s-ar afla geografic, pe acest pamânt, facând din România un popor aparent dezbinat si pierdut de pe scena mondiala, însa atotputernic si neînvins, iubitor si doritor de Noul Paradis, care va coborâ-n curând pe Tera, din milenarul, deziderat si minunatul… vis ! 🙂
  O duminica învesmântata în straiele de sarbatoare, alb-stralucitoare al Iubirii Divine, draga Ina !

  Apreciat de 3 persoane

 2. În primul rand îți mulțumesc pentru timpul petrecut aici.
  Respect alegerile fiecăruia, chiar /mai ales când e vorba de alegeri spirituale, pentru ca fiecare știe ce e cel mai bine pentru el.
  Important este sa crezi, nu modul în care crezi!

  Apreciază

 3. Obiceiurile astea gastronomico-religioase au cam degenerat spre opulență și fudulie. Și… prostie, evident.
  Unii au cu ce, iar alții se împrumută „ca să nu se facă de râs”.
  Cunosc bătrânei în etate de 70-80 de ani care strâng cureaua zdravăn de tot, numai și numai să nu se facă de râs la parastasele celor dragi lor. Nu ți se pare un soi de psihoză în masă?
  Bineînțeles, popii nu se supără de situație. Lor le convine de minune.
  Totul a ajuns să coste din ce în ce mai mult (botezurile, căsătoriile, înmormântările și, mai ales, pomenirile acestea).
  Dacă stai să te gândești bine la toate astea, te cam apucă greața. Zău așa!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Prefer sa vad partea frumoasa a lucrurilor.
   Asa, poți sa fii nemulțumit și ca florile „infloresc”,dar e părerea ta și ți-o respect.
   Nu ne obliga nimeni sa facem aceste lucruri (pomeniri), depinde doar de ceea ce simte fiecare.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s