Virtuoz ori menestrel?

Daca viața ne oferă o scenă și ne dă un rol, atunci să ne hotărâm să-l interpretăm. Fiecare cum poate, cum vrea, cum consideră, cum reușește. Unii pentru un rol de două cuvinte exersează și repetă la nesfârșit: intonație, timbru, ritm, privire, sensibilitate, implicare, dăruire, simțire, ce mai, muncă și iar muncă. Ce, nu pot lua premiul cel mare cu două cuvinte?! Ba sigur că pot, nu contează rolul, importantă e interpretarea. Și vor cele două cuvinte să le interpreteze ca un vituoz, așa că muncesc, transpiră, se zbat și reușesc. Alții au noroc să aibă parte de un rol preferențial, ofertant, măreț, care din start îi promovează pentru podium. Fericiți, cu lozul câștigător la purtător, se hazardează în interpretare, se complac în superficialitate și obțin rezultate cât un biet menestrel.

Iar rolurile sunt multe și menestreli sunt fără număr. Pentru ei nu contează decât bănuții adunați, nu ecoul aplauzelor. Falsul și falsitatea au devenit obișnuință, fără să coloreze obrajii, fără să dea bătăi de inimă sau să creeze procese de conștiință. Virtuozii se împuținează, se mulțumesc cu rolurile lor mici și nesemnificative, cu viața lor dirijată, cu respiro minim, lăsând „lălăitorii” să-și revendice roluri principale și premii mărețe. Interpretarea este cea care atrage publicul, iar pentru o interpretare slabă nimeni nu se înghesuie la spectacol.

Virtuozitatea e arta de a nu accepta compromisul cu interpretarea notelor. Notele false zgărie urechile auditoriului și-l vor îndepărta. Atunci cui va mai folosi spectacolul?! Poate doar menestrelilor, care se vor ovaționa și premia între ei.

12 gânduri despre „Virtuoz ori menestrel?”

 1. Mulțumesc mult, draga mea!
  Radiografia asta reflectă starea de sănătate a societății, cel puțin cum o percepm noi, trăitorii de rând.
  Să ai un weekend plăcut și să sperăm că e ultimul cu restricții maxime! 🌞🍀😘

  Apreciază

 2. O descriere a realitatii obiective, pragmatice, în care competitiile morbide au angrenat societatea într-o „Black hole” evidenta, din care doar mâna providentiala a lui Dumnezeu mai poate împiedica dezastrul totala în care a fost atrasa si condusa umanitatea condusa de fiinta rational-sentimentala constienta (homo sapiens sapiens).
  Superb articolul, perfect asociat cu piesa celor de la HAEVN.
  Un Weekend binecuvântat cu sanatate, pace si bucurii maxime, draga Ana !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Fiecare după pricepere, dar dă-mi voie să-ţi spun că sunt și menestreli talentaţi. Hai să-ţi spun ceva, Ana. Poţi fi un mare virtuoz, dar să nu transmiţi prea multe auditoriului tău, ci să-l impresionezi doar prin pricepere. În muzică se întâmplă de multe ori asta.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sigur că sunt menestreli talentați. Eu am ales doar aspectul figurativ.
   Cred că nu numai in muzică ci in toate, nu ajunge virtuozitatea dacă nu pui suflet, dacă nu faci cu iubire și dăruire ceea ce împărtășești cu ceilalți.
   Mulțumesc, o completare minunată și binevenită! 💓

   Apreciat de 2 persoane

 4. Da, da. Și probabil că nu sunt apreciați pentru că nu sunt înțeleși, ei ridicându-se la un nivel superior, de neatins pentru restul la momentul respectiv, sau chiar mult timp după. Gândesc că dacă în fiecare dintre noi sălășluiește scânteia divină, atunci ei sunt înzestrați cu focul celest.
  Foarte important acest aspect completat de tine. Mulțumesc mult, e chiar o temă în sine extrem de interesantă, despre „aleși”.
  Duminică frumoasă să ai, cu bucurie și surprize frumoase!
  💝🌞🍀

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s