Hai la mămăliguță!

Știu, e vară, e cald, nu avem niciun chef să gătim. Dar când e vorba să faci bucurii celor dragi, uite că te sacrifici, pui aer condiționat, ventilator sau deschizi larg ușile și faci ceva bun. Ceva bun, ieftin, sănătos și sățios. Prima mămăliguță am facut-o cu tata, el m-a învățat, cum să las apa să fiarbă, apoi cum să pun mălaiul puțin câte puțin, sa-l las să fiarbă bine, acoperind ceaunul cu un capac, apoi să amestec bine, încet, cu răbdare, până „se ia în fâșii”, să nu rămână cocoloașe știți cum, ca la o cremă legată ☺. Fiecare amestecă mămăliguța cu ce vrea, cu lingură de lemn, cu tel-pară, cu furculiță, se poate și cu mixerul…Important e să fie fiartă bine, eu las la foc mic jumătate de oră din momentul în care fierbe apa și am început să presar mălaiul. Consistența e în funcție de ce pun alături: mai moale pentru brânzeturi, mai tare pentru o friptură sau pește. Să nu uit: pun un cub mic de unt sau puțin ulei în apa care fierbe, pentru a intensifica gustul. Am inovat adăugând ceapă verde tocată mărunt, tot pentru gust, adăugată fix înainte de a o răsturna. Ii dă o aromă deosebită și are aspect de „dalmațian „.

Cirul – atât de recomandat când ești răcit! – e varianta aceea de „cremă” pe care o faci doar cu puțin mălai, frecat bine-bine cu unt și îndulcit, e ca un balsam când ai dureri în gât sau te necăjește vreo tuse!

Mămăliguță – urs făcut de bunicul, care-l punea pe „Martinică” să joace pe plită, până sfârâia brânza pusă înăuntru, mămăligă rece cu brânză de burduf, slănină și ceapă (neapărat strivită ceapa, nu tăiată), tartine din felii de mămăligă rece, prăjite în tigaie cu puțin unt și unse cu brânză și felii de ou fiert, mămăliguță caldă frecată bine-bine cu caș frământat, de spui că e budincă! Mămăligă – „tort” , un strat de mămăligă, un strat de șunculită (pastramă/ kaizer) prăjită, feliuțe de cârnați prăjiți, cuburi de cașcaval sau caș, ceapă verde, iar un strat de mămăliguță și unt deasupra, dat la cuptor cât să se întrepătrundă aromele. Scoasă din cuptor, răsturnată și presărată cu brânză rasă și verdeață…yam, yam…😛 Se cere ca feliile să fie cât mai generoase, să se astâmpere pofta!

La fel de mari se cer porțiile de mămăliguță alături de pește, cu „maioneză” din usturoi și puțină zeamă de lămâie, nimeni nu vorbește, doar se savurează și se oftează în final -„a fost buuun, iar am mâncat mult”!

Mămăliguță cu borș/ciorbă, la fel, nu e de refuzat, da, da, să aibă și o lingură cu smântână!

Și mămăliguță cu brânză și smântână, făcute „profiterol”! Le pun pe fiecare, mămăliguța deoparte, brânza amestecată cu smântână, alături, cu cleștele de înghețată, dă un aspect cu efect !

Peste căldura de-afară după o porție savuroasă primesc îmbrățișări și mai călduroase drept răsplată pentru „bucurie în farfurie”… și le primesc cu tot dragul!

29 de gânduri despre „Hai la mămăliguță!”

  1. Uite-așa, nu ai găsit altceva mai bun de făcut, pe căldura asta?! Fiindcă, acum, nu am încotro: voi croi o mămăliguță, tocmai bună pentru niște brânză! Știi, pe prima, tot tatăl m-a învățat și pe mine să o pregătesc, exact așa cum ai spus…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Să fiu de-am știut că se poate mânca mămăliga în atâtea moduri. Eu atâta știu: mămăligă cu lapte, cu brânză, cu tocaniță, cu rușculiță iar când eram copii o tăiam feli și o ouneam pe plită la prăjit și o ungeam cu dulceață. Mai era un fel de mâncare, dar nu-mi vine acum cum îi mai zice, cu un strat de brânză, unul de smântână, unul de mămăligă, și tot așa. Era ca un fel de tort..
    Să vă fie de bine, Ana.!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Intru cu dragă inimă în rândul mămăligarilor! Şi noi ăştia de peste „apă” mâncăm mămăligă de cel puțin două ori pe săptămână. Cel mai des cu ciorbă de salată (şalate!) sau de spanac. Dar nu oricum, ci „topşă”, adică straturi de mămăligă şi de brânzeturi. Mai fac topşă la cuptor cu ochiuri. Dar merge bine de tot cu ciulamalele de pui şi ciuperci!
    Numai bine!

    Apreciază

  4. Ce furtuna de arome ai stârnit! Chiar asta aveam în plan sa fac aseara, dar 12 ore la muncă și cele muulte grade de afară mi-au tăiat din elan. Dar astăzi e musai sa pun malaiul cela in tuci. Cu ce o asezonez, văd eu, mămăliguță să fie, că restul se găsește ! 😉

    Apreciat de 1 persoană

  5. Mamaligarii nu si-au dezmintit nicicând identitatea,
    Iar mamaliga a fost, este si va fi la fel ca libertatea.
    Culoarea galben-aurie de pe drapelul românesc,
    Este relatia dintre pamânt si Spiritul Cel Sfânt ceresc.
    Un Weekend binecuvântat, cu tot ce-i mai frumos si minunat, draga Ana

    Apreciat de 1 persoană

  6. Va fi în curând, stai linistita, mai ales ca mamaliga nu este un aliment (element) explozibil, precum alte preparate din elemente (instabile) relative, descoperite de stiinta moderna contemporana. 🙂 😀 ))

    Apreciat de 1 persoană

  7. Eeee, asta înseamnă că ai copt vinete!
    Știi că eu nu am făcut încă vara asta o salată de vinete (mai ales cu maioneză, e bună tare!) ?
    Am făcut schimb de pofte!
    Mâine dimineață, direct în piață, după vinete!🥰

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s