Interdependențe

Oare o etapă a vieții determină anumite schimbări sau anumite schimbări impun instalarea unei alte etape în viață? Posibil ca în unele cazuri să fie etapa – vârstă/pregătire/factori (economici, sociali sau geografici) – cea care determină schimbările și tot atât de posibil este ca unele schimbari să ne transfere într-o altă etapă, nu neapărat diferită calitativ, dar cu alte priorități, abordări, preocupări, interese.

Mi-am amintit de un test făcut cu ani în urmă, un test cunoscut, simplu, constând doar într-un desen banal, pe care îl face orice copil de grădiniță. Trebuia desenată o casă, poziționată pe un teren și care casă să aibă curte și grădină.

Bineînțeles că fiecare element desenat contura o trăsătură de caracter, un punct de vedere, o convingere, toate acestea definind personalitatea desenatorului.

Posibilități nenumărate, după imaginația fiecăruia, după dispoziție, seriozitate, moment, implicare, poate chiar plăcerea de-a desena.

Aceleași elemente, în diferite momente și circumstanțe pot fi desenate și aranjate în tablou, în mod diferit, de către aceeași persoană. Și e normal, tocmai pentru că suntem într-o continuă schimbare.

Bineînțeles că desenul meu ar fi în mare parte diferit, mult mai meticulos realizat, cu elementele mai detaliate, explicite ca desen și ca opțiune.

Acum nu aș mai urmări doar aspectul estetic și proporționalitatea, ci și funcționalitatea, utilitatea, necesitatea, impactul, rezonanța, armonia.

Peste un timp e foarte posibil să intervină și alte aspecte pe care le voi considera importante, dar pe care acum nu le întrevăd.

Viața ne poartă-n etape schimbătoare, sau schimbările vieții ne transpun în etape? Nu știu, cred că depinde… Depinde de harta vieții și coordonatele punctului „prezent”, iar prezentul e doar o fațetă a personalității noastre.

13 gânduri despre „Interdependențe”

    1. Bună dimineața, cred că ar putea spune că ești un om deschis, prietenos, dar cum nu sunt psiholog și casa desenată de mine nu avea decât trei trepte, (nici nu mi-a trecut prin cap pridvorul ☺) aceste trei trepte au fost „traduse” prin „deschidere, disponibilitate”. Poate să fie și ” iubitor de frumos” pentru că din pridvor poți avea parte de o priveliște minunată !
      Zi frumoasă și ție !
      Fie să ai inspirație, ajutor și spor! 🥰

      Apreciat de 1 persoană

  1. Eu cred că ambele. Cred că schimbările pot chema o etapă nouă, dar sînt sigură că și vîrstele produc schimbări chiar în etaoe deja existente sau crezute sigure.
    Faza cu desenele de interpretat îmi place și mie tare mult 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mi-ai amintit de un test psihologic pe care l-am dat voluntar, pentru a convinge o persoana, ca nu sunt dus cu pluta, iar psihologul dupa o serie lunga de întrebari de logica, m-a pus sa desenez un copac, iar eu, pasionat de desen si arta în general, am început sa întreb psihologul cum sa-l desenez, în detaliu sau doar schitat, întrebari care l-au cam enervat,(poate pentru ca psihologul era femeie ?) 🙂 😀 )))
    Eu cred ca toti oamenii nascuti vreodata pe Pamânt din Femeie, sunt rezultatul infinitei dragoste a lui Dumnezeu, exprimata în Cuvântul întrupat în Fiul omului Hristos, si ca, în trecerea evolutiva prin aceasta dimensiune materiala rational-sentimentala fizico-chimica 3D, fiecare suntem sclavii propriilor idei, gânduri si sentimente, perceptii exprimate în cuvinte, gesturi si actiuni, care ne determina caracterul si personalitatea unica a fiecaruia dintre noi, în raportul nostru cu exteriorul, cu comunitatea, spatiul si timpul în care traim si ne manifestam viata, în functie de cunoasterea propriului sine si modul în care ne raportam la Dumnezeul Cel Viu si AAAE.
    O duminica sublima, învesmântata în Lumina Divina, draga Ana !

    Apreciat de 1 persoană

  3. Nu, nu a fost si nu e pacat, dimpotriva, a fost minunat, deoarece m-a edificat, iar de atunci si pâna azi, altfel am evoluat, iar viata mea în bine s-a schimbat..
    Aici sunt toate zilele superbe, a fost si cald a fost si ploaie, si-ti doresc sa te asculte Tatal ceresc sa-ti dea ploaie dupa voie ! 🙂
    .

    Apreciat de 1 persoană

    1. La testele acestea nu se pune accent pe talent, ci pe elementele (amănunte, chiar!) bifate, chestii care țin de imaginație , așa că sigur ai fi surprinsă chiar tu de rezultat !
      Seară frumoasă, săptămână plină de bucurii !😘

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu