Sete

După săptămâni de soare și vânt, în seara asta am un musafir extrem de binevenit: o ploaie în rafale, cât să-i dea timp pământului să bea înghițitură cu înghițitură stropii ei mari, repezi și reci, ploaie ce aduce multă bucurie și binecuvântare. Am sentimentul că ploaia aceasta e ca un copil scăpat la joacă după o pedeapsă lungă de stat în casă: atâta zumzet și atâta energie împrăștie încât comută instant starea de spirit. Am aprobat transferul de energie pozitivă și-i simt din plin binefacerile.

Starea de sete s-a impus în ultimul timp altcumva: o sete bolnavă de putere, de funcții, de avariție din partea unora porniți să arunce cu promisiuni deșarte, făcând bâlci din ceea ce ar trebui să fie un exemplu de seriozitate. Cuvinte otrăvite aruncate ca săgețile, minciuni, acuze, teatru, jigniri, toate pornite din dorințe nefirești, care nu onorează. O sete de ridicol, de dat în stambă, de circ gratuit pentru „biletul” pentru locul care le  va asigura bunăstarea, mărirea și parvenirea.

O sete fără margini,  de-a găsi  o șansă, o variantă,  un colac salvator, o strategie, a altora, care încă nu au renunțat la speranță, la credința într-o schimbare în bine, care visează o viață de tipul celei de pe  Pandora.

Copiii văd și nu știu ce să-nțeleagă,  adulții ascultă și nu știu ce să creadă, bătrânii și-amintesc, dar nu știu ce s-aleagă pentru că e o sete imensă de răspunsuri la întrebări nerostite,  o sete de dorințe împlinite, o sete de frumos, de bine, de adevăr, de bun-simț, de dreptate, de cinste, de corectitudine, de normalitate…

Acum plouă, plouă năprasnic peste toate-aceste vise, ele sunt  cumva ca hologramele, promise dar nepermise, dar va veni o zi când o să (ne) plouă cu frumos și bine !

16 gânduri despre „Sete”

 1. Parabola ta e foarte frumoasă 🙂 dar comentariul meu o să fie ceva concret, că-i dureros: copiii văd, zici tu, și adulții…
  Aici e durerea. Tot vorbim de ducație dîndu-ne peste cap, mai alea cea de-acasă. Da, copiii văd… un tv uitat pe-antene sau false realități tv ore-n șir pe zi… unde nu numai că nu vor găsi răspunsuri, ci vor crește și impregnați de subcultura și subumanul de pe astfel de posturi și vor face, în principiu, aceleași alegeri ca adulții care nu mai închideau televizorul.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Nu pot decât să fiu de acord cu tine, ba chiar să completez. Informare puțină, lectură și mai puțină, ore în șir de FB, în grupuri cu interese și educație minime.
   Ei doar copiază ceea ce văd. Buba a pornit de mult mai în urmă pentru că asta s-a promovat: superficialitatea.
   Duminică frumoasă , măcar din prisma anotimpului și a ploii !

   Apreciat de 1 persoană

   1. O sa spun prezent, dar ma gandesc eu ca poate voi sa puteti schimba ceva, tineretea este de partea voastra. E drept, de multe ori ma trezesc vorbind despre toate aceste lucruri, ce e drept aflate la ani lumina departare de ceea ce ar trebui sa spun de fapt, dar asa sunt eu, mi se pare ca oamenii au nevoie de fapt sa stie si cum se pot insanatosi si altfel decat fizic, ca partea asta o rezolv mai usor cu cateva pilule. Cu restul insa e greu, sunt obisnuinte de o viata, temeri nejustificate, credinta aia prosteasca ca trebuie sa asculti intotdeauna ceea ce spun altii si mai putin ce iti spun bunul simt si mintea ta, proprie si personala, daca o ai, si multe altele, tare greu de reparat.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Vârsta e doar un număr, spiritul tânăr și însetat de frumos e ceea ce contează.
    Ar fi bine să existe „pilule” pentru îndreptarea obișnuintelor și deprinderilor, pentru curaj, încredere, optimism. Am înfrunta mai ușor totul.
    O săptămână frumoasă și încărcată de bucurii ! 🥰

    Apreciat de 1 persoană

 2. „Eu l-am învățat numai lucruri bune acasă, nu știu de ce a ieșit băiatul meu un așa derbedeu!”… Pe câți nu îi auzim spunând astfel? Și poate că nici nu mint… Adică în mod sigur, ei cel puțin, se și cred. Numai că spuneau din gură: „Nu e bine…” dar prin exemplul personal au dat cu totul și cu totul alte învățături. Ei înjurau, erau neciopliți în societate, violenți în propriile cămine, se fușăreau de la răspunderi și se lăudau că „s-au descurcat”. Lista cu mitocănii e lungă… Și din păcate sunt încă mulți astfel de oameni. Ne lovesc cu coatele, cum să nu luăm act de prezența lor? Cu toate astea, toți, absolut toți, pretind că dau o bună educație copiilor lor, pentru că poate le zic din când să fie cuminți, iar alteori să mai pună dracului mâna și pe carte 🙂 …În timp ce ei sorb vreo mizerie din pahar și încă una de dinaintea ochilor, la TV. Mă refer aici la anumite „canale”, desigur…

  Apreciat de 1 persoană

  1. În 100/% dintre cazuri copiii sunt un copy/paste al obiceiurilor din mediul apropiat. Așa cum învață/sau nu învață să spună adevărul, să respecte pe cei din jurul lui, aceleași reguli le va aplica și în celelalte cercuri unde se va afla.
   Că mitocanul e mitocan în propria casă și hoțul nu se uită de unde fură.
   A fost o generație a celor cu cheia de gât – ratată , apoi a urmat generația celor cu părinți plecați la muncă în străinătate, tot pierdută ca educație și căldură sufletească, la ce să ne așteptăm?! Școala are exemplele ei negative, la fel și biserica, la fel și mass-media.
   E mult tare de îndreptat și nu numai dintr-o direcție.
   Mulțumesc mult pentru lectură și comentariu !
   Săptămână cu bucurie în suflet !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s